Parkieten

Barrabandparkiet

Barraband parkiet

De Barrabandparkiet komt oorspronkelijk uit het oosten van Australië. Deze vogels worden ongeveer 40 tot 41 cm. Het mannetje heeft een geel masker en een rode band, wat het vrouwtje niet heeft.

Barrabandparkieten laten goed van zich horen, maar dit is meestal wel melodieus. Vaak heeft een Barrabandparkiet behoefte om te knagen. Hiervoor kunt u verse, kleine (wilgen)takjes gebruiken. Deze vogels zijn overal in de volière bezig en nemen graag een bad. Het zijn nieuwsgierige vogels, die redelijk tam kunnen worden.

Wanneer er voldoende ruimte is kan deze vogel bij soortgenoten en bij andere weerbare parkietensoorten gehouden worden.

Geschikte behuizing: Een flinke volière, waar ze goed kunnen vliegen. Ook is een nachthok raadzaam.

Voedsel: Grote parkietenzaad en grit, aangevuld met groente, fruit, groenvoer en eivoer.

Bourke parkiet

Bourkes parkiet

De bourke parkiet is een rustige vogel met een zacht karakter die gemakkelijk in een gecombineerde volière gehouden kan worden. Kweken met deze vogel is ook vrij makkelijk en kan zelfs in een grote gecombineerde volière!

Bourke parkieten zijn zeer goede vliegers en hebben dan ook behoefte aan ruimte. Zorg dus voor een grote lange volière, ze klimmen weinig, alle afstanden worden vliegend gedaan. In de volière kunt u rustig wat niet giftige planten zetten, het zijn namelijk geen slopers zoals de meeste parkietachtigen.

Ook in huis kunnen ze goed gehouden worden, maar zoals al eerder verteld, ze hebben af en toe behoefte om de vleugels te strekken.

Bourkeparkieten zijn tegenwoordig gehard en kunnen 's winters gewoon buiten blijven. Wel dienen ze de beschikking te hebben over een droog, tocht- en vorstvrij binnenhok. Het bijverwarmen van het binnenhok is dan ook niet nodig.

Mannetje: voorhoofd blauw, grijswitte tekening om de ogen, kop, nek, rug en stuit grijsbruin, bovenstaart zwartgroen, keel en bovenborst roze. De flanken turkooisblauw, vleugeldekveren blauw, snavel blauwachtig hoornkleurig. Het vrouwtje lijkt veel op het mannetje, maar mist de blauwe voorhoofdskleur.

Bourkeparkieten zijn ideale vogels voor de beginnende liefhebber. Ze hebben een zacht karakter, broeden gemakkelijk (ook als pleegouders) en stellen weinig eisen aan hun verzorging. Met de nodige aandacht zullen ze zich snel gaan hechten aan de verzorger.

Catharina parkiet

Catharina parkiet

Catharina parkieten zijn leuke, nieuwsgierige, actieve vogels. Ze zijn niet schuw en klimmen en klauteren graag.

De herkomst van de catharina parkiet is vanaf het zuiden van Mexico tot West-Panama en van het Noordwesten van Venezuela tot Centraal Peru. Het leefgebied varieert van boomrijke savanne tot dichte bergwouden.

Catharina parkieten kunnen goed in een buitenvolière gehouden worden, maar let wel op dat zeker in de herfst en winter de bodem droog is en het niet te nat wordt in de volière. Zorg ook voor een tocht, vocht en vorstvrij nachthok.

Op het eerste gezicht is er weinig onderscheid tussen het mannetje en het vrouwtje. Toch is er een klein verschil: de punt van de bovenstaartveren bij de man is over een lengte van ongeveer 1 cm diep zwart van kleur. Bij de pop is alleen het uiterste puntje van deze veren zwart of ontbreekt het zwart zelfs.

Verder zijn het lieve, tamme en tolerante vogels welke wel samen met ander parkieten gehouden kunnen worden, mits er genoeg ruimte is en er geen agressieve soorten bij komen. Ook moeten er geen onderdanige soorten bij.

Elegantparkiet

Elegantparkiet

Verspreiding: Zuid Australië.

Grootte: Ongeveer 26 cm.

Geslachtsonderscheid: Mannen zijn feller van kleur en hebben zwarte slagpennen, die bij de vrouwtjes grijs zijn.

Sociale eigenschappen: Elegantparkieten zijn erg sociaal, en kunnen als koppel bij kleine vogels gehouden worden.

Behuizing / temperatuur: In een kamervolière of buitenvolière met nachthok. Eventueel in een ruime kooi binnenshuis, wanneer ze af en toe mogen vliegen.

Voedsel: Parkiet speciaal en grit, aangevuld met groenvoer en eivoer.

Omschrijving: Eleganten zijn rustige parkieten die graag vliegen. Het zijn geen schreeuwers, ze geven een mooi geluid. Ook slopen ze niet. Een leuke vogel, die ook veel op de bodem van de volière bezig is!

Engelse Grasparkiet

Engelse Grasparkiet

Verspreiding: Australië.

Grootte: Ongeveer 21 cm.

Geslachtsonderscheid: De volwassen mannetjes hebben een blauwe neusdop, die bij de popjes bruin van kleur is.

Sociale eigenschappen: Engelse parkieten kunnen het goed vinden met soortgenoten, maar ook met veel andere vogels.

Behuizing / temperatuur: In een kamervolière of buitenvolière. Of (broed) kooi binnen of buiten huis.

Voedsel: Parkietenzaad en grit, aangevuld met trosgierst, fruit, groenvoer en eivoer.

Omschrijving: De Engels Parkiet is de grote broer van de populaire grasparkiet. Ze kunnen goed vliegen en klimmen graag. Het zijn geen lastige vogels, u kunt ze in grote groepen houden. Kweken met deze parkieten is vrij eenvoudig. U heeft de keuze uit vele kleuren. Een leuke vogel voor de beginnende en gevorderde vogelliefhebber!

Grasparkiet

Grasparkiet

Verspreiding: Australië.

Grootte: Ongeveer 18 cm.

Geslachtsonderscheid: De volwassen mannetjes hebben een blauwe neusdop, die bij de popjes bruin van kleur is.

Sociale eigenschappen: Grasparkieten kunnen het goed vinden met soortgenoten, maar ook met andere vogels.

Behuizing / temperatuur: In een kamervolière of buitenvolière. Of broedkooi / kooi binnenshuis.

Voedsel: Parkietzaad en grit, aangevuld met trosgierst , fruit, groenvoer en eivoer.

Omschrijving: Grasparkieten zijn de bekendste kooi- en volièrevogels. Ze kunnen goed vliegen en klimmen graag. Het zijn geen lastige vogels, u kunt ze in grote groepen houden. Kweken met grasparkieten is erg eenvoudig. U heeft de keuze uit vele kleuren. Deze parkiet is uitermate geschikt om tam te maken!

Halsband parkiet

Halsband parkiet

De halsbandparkiet komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika en Zuid-Azië. Ze zijn ooit naar Europa gehaald als volièrevogel. In de loop der jaren zijn een aantal vogels ontsnapt of losgelaten, ze bleken goed te kunnen overleven in West-Europa, waardoor er in 2007 tot duizend halsbandparkieten in het wild in Nederland.

De halsbandparkiet (wildkleur) is een vrij grote, opvallend groene vogel met lange puntige staart en een rode snavel. De lengte is ongeveer 42cm. De mannetjes zijn te herkennen aan de roze band rond de nek en bij de keel zwart. Bij het vrouwtje is de band onduidelijker.

Tegenwoordig zijn er ook heel wat kleur mutaties, waar bij sommige de banden ontbreken.

Vaak zijn halsbandparkieten koppels voor het leven.

Pennant Rosella

Pennant Rosella

De Pennant, zoals hij vaak genoemd wordt, is een sterke vogel. Bij een tocht-, droog- en vorstvrij nachtverblijf kan hij het hele jaar door in een buitenvolière gehouden worden. Zorg er wel voor dat ze voldoende kunnen vliegen in de volière en dat er regelmatig verse takken worden aangebracht, dit voorkomt dat de vogels gaan slopen aan het houtwerk van de volière.

Broeden is niet de sterkste kant van deze vogels, er zijn gevallen bekend dat er veel eieren zijn, maar dat de pop niet overgaat tot broeden. Uiteraard zijn er ook broedparen waar dit niet gebeurt, deze zorgen dan ook voor een leuke hoeveelheid aan jongen. Rosella's kunt u prima voeren met een goed mengsel voor grote parkieten, dat u aanvult met onkruidzaad, trosgierst en groenvoer en fruit. In de kweekperiode eten ze ook universeelvoer, insectenpaté en eivoer.

Prachtrosella

Prachtrosella

Verspreiding: Zuidoosten van Australië

Grootte: 29 tot 33 cm.

Geslachts- onderscheid: Vrouwtjes zijn vaak iets matter van kleur, hebben soms een iets kleinere snavel en lichtgekleurde veertjes rond de ogen.

Sociale eigenschappen: Rosella's kunt u het beste als paartje houden, zonder andere parkieten. Omgang met andere, niet te kleine vogelsoorten gaat vaak wel goed.

Behuizing / temperatuur: In een volière van minimaal 2 meter lang met nachthok. Eventueel in een ruime kooi binnenshuis, wanneer ze af en toe mogen vliegen.

Voedsel: Zaadmengsel voor grote parkieten en grit, aangevuld met kleine beetjes fruit en groenvoer.

Omschrijving: Prachtrosella's zijn en van de mooiste parkieten die we kennen. Ze maken mooie geluiden, maar kunnen ook luidruchtig zijn wanneer ze schrikken. Rosella's slopen goed dus beplanting heeft weinig zin. In de zomer nemen ze graag een bad.

Mutaties: o.a.Lutino / Rubino / Pastel / Rood / Cinnamon

Roodrug parkiet

Roodrug parkiet

De roodrug parkiet is bij de meeste mensen een bekende verschijning. Deze leuke, actieve vogel, staat bekend om zijn betrouwbare broedresultaten. Het is een rustige vogel die geen lawaai maakt en zelfs leuk kan fluiten, onze oosterburen noemen hem daarom zelfs "zingparkiet". Omdat de vogels al jaren gekweekt worden zijn er veel mutaties ontstaan zoals: pastel, cinnamon, lutino, opaline, rubino en combinaties van deze kleurmutaties.

Oorspronkelijk komen roodrug parkieten uit Australië.

De mannetjes hebben een rode rug en zijn mooi fel van kleur, de vrouwtjes zijn wat fletser en missen vaak de rode rug of hebben dit duidelijk minder.

Roodrug parkieten zijn makkelijke vogels en worden daarom ook vrij veel in volières of kooien gehouden.

Wel is het zo dat ze in de broedtijd agressief tegenover andere vogels kunnen zijn, houdt ze daarom in die periode apart of zorg dat er voldoende ruimte is in de volière.

Splendidparkiet

Splendidparkiet

Verspreiding: Zuid Australië.

Grootte: Ongeveer 24 cm.

Geslachtsonderscheid: Mannetjes zijn kleurrijker en hebben een rode borst.

Sociale eigenschappen: Deze prachtige parkieten zijn erg sociaal, en kunnen als koppel bij kleine vogels gehouden worden.

Behuizing / temperatuur: In een kamervolière of buitenvolière met nachthok. Eventueel in een ruime kooi binnenshuis, wanneer ze af en toe mogen vliegen.

Voedsel: Parkiet speciaal en grit, aangevuld met eivoer, kleine beestjes en groenvoer.

Omschrijving: Splendids zijn rustig en kunnen tam worden. Het zijn geen schreeuwers of slopers. Een prachtige vogel, prima voor in een gemengde volière. Mutaties: Roodbuik / Lichtgroen cinnamon / Zeegroen (cinnamon) / Blauw (cinnamon) / Blauw witbuik / Bont.

Stanley rosella

Stanley Rosella

Verspreiding: Zuidwesten van Australië

Grootte: ongeveer 26 tot 28 cm

Geslachtsonderscheid: Het mannetje is feller van kleur dan het vrouwtje, zij is meestal kleiner. De mannetjes hebben ook heldergele wangvlekken, de vrouwen hebben blekere wangvlekken.

Sociale eigenschappen: In de natuur leven ze in grote groepen, maar in de volière kunt u ze beter per paar houden.

Behuizing: Als u ze in een kooitje binnenshuis houd dan moet u ze minimaal 1 keer per dag de kans geven om de vleugels te strekken. Een vlucht van 80 cm bij een lengte van minstens 2 meter is voor een paartje toereikend. Voedsel: De rossela's eten een zaadmengsel voor grote parkieten. U kunt dit aanvullen met kleine beetjes onkruiden en fruit.

Omschrijving: De rossela's zijn brutale, nieuwsgierige en bezige vogels. Hun geluiden liggen plezierig in het gehoor en u kunt ze als jonge vogel goed tam maken.

Turquoisine parkiet

Turquoisine parkiet

De Turquoisine parkiet is een rustige vogel met een zacht karakter die gemakkelijk in een gecombineerde volière gehouden kan worden. Kweken met deze vogel is ook vrij makkelijk en kan zelfs in een grote gecombineerde volière!

Turquoisine parkieten zijn zeer goede vliegers en hebben dan ook behoefte aan ruimte. Zorg dus voor een grote lange volière, ze klimmen weinig, alle afstanden worden vliegend gedaan. In de volière kunt u rustig wat niet giftige planten zetten, het zijn namelijk geen slopers zoals de meeste parkietachtigen.

Ook in huis kunnen ze goed gehouden worden, maar zoals al eerder verteld, ze hebben af en toe behoefte om de vleugels te strekken.

Turquoisineparkieten zijn tegenwoordig gehard en kunnen 's winters gewoon buiten blijven. Wel dienen ze de beschikking te hebben over een droog, tocht- en vorstvrij binnenhok. Het bijverwarmen van het binnenhok is dan ook niet nodig.

Overdag zijn turquoisineparkieten niet echt actief, ze zitten dan een beetje te suffen op de stok. In de ochtend en de avond zijn ze wel actief en scharrelen dan wat over de grond en vliegen veel door de volière. Turquoisine parkieten maken geen herrie, ze fluiten zacht.

Valkparkiet

Valkparkiet

De valkparkiet is tegenwoordig een zeer populaire kooi- en volièrevogel. Deze gekuifde parkieten komen oorspronkelijk uit Australië. Onlangs is aangetoond dat de valkparkiet geen parkiet is, maar afstamt van de kakatoe. Het zijn dus eigenlijk kleine kakatoes.

Valkparkieten kunnen goed als huisdier worden gehouden maar vooral de mannetjes kunnen af en toe erg luidruchtig zijn. Als valkparkieten in de eerste 8 levensweken veel met mensen in contact komen kunnen ze erg tam worden. Valkparkieten worden gemiddeld tussen de 15-20 jaar oud maar je hebt natuurlijk uitzonderingen. Ze komen in gevangenschap relatief gemakkelijk tot broeden.

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is niet heel makkelijk te zien. Bij de wildkleur is het meestal te zien aan de meer gele kop en felle oranje wangvlekken bij de mannetjes.

Zoals op de foto te zien zijn er tegenwoordig heel wat kleur mutaties.