Konijnen

Konijnen

Altijd al lieve konijnen willen houden? Maar weet u niet of u er de geschikte ruimte en tijd voor hebt? Kom bij ons langs en laat u adviseren! Dierenhandel Hoogendoorn heeft voor u vaak keuze uit meer dan 100 konijnen, allerlei verschillende rassen. Wij verkopen konijnen alleen per 2 of meer, altijd ingeënt en vanaf de leeftijd van ongeveer 10 weken. Op deze website vindt u allerlei informatie over de konijnen, de verzorging, huisvestingen en benodigdheden. 

Huisvesting

Konijnen zijn groepsdieren en leven dus niet alleen. Bij ons kunt u twee of meer konijnen aanschaffen of, wanneer u al een konijntje thuis heeft, deze met ons koppelen aan een tweede konijn. Konijnen zijn erg slimme, maar ook nieuwsgierige dieren. Geef uw konijnen voldoende ruimte, zodat ze veel kunnen bewegen. U kunt konijnen zowel binnen als buiten houden. Bij ons verblijven de konijnen binnen, in de winterperiode kunnen deze niet naar buiten. De maat van het verblijf is afhankelijk van het formaat van de konijnen en hoeveel konijnen u wilt houden.
Neem eens een kijkje bij ons aanbod konijnenhokken. Mocht er voor u geen geschikt konijnenhok tussen zitten, dan kunnen wij zelfs een hok op maat voor u maken. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Voeding

Konijnen zijn echte planteneters en hebben behoefte aan veel vezels. Zorg daarom dat het konijn onbeperkt vers hooi krijgt. Konijnen zijn erg gevoelig voor veranderingen in voer, daar moet dus zorgvuldig mee omgegaan worden. Bij Dierenhandel Hoogendoorn krijgen de konijnen op advies van de dierenarts een combinatie van Hoogendoorn Conditiekorrel en Luzerne. Door de werkzame stof zeoliet die in de korrels aanwezig is, verhoogt het de weerstand van uw konijn; er is minder kans op diarree, gasbuik en andere aandoeningen. De Luzerne bevatten ruwe vezels die een konijn nodig heeft voor de goede vertering van het voedsel, ook voorkomt dit darmproblemen bij konijnen.

Daarnaast krijgen ze wilgentakken (zonder blad). Verder nog geen extra's, dat is de eerste tijd bij u thuis dus ook niet van toepassing. Bij aanschaf van de konijnen zullen wij u hier alle advies over geven!

Verzorging

Voordat u met het houden van konijnen begint wilt u wellicht weten wat u voor het dier over moet hebben... Ook dat brengen wij voor u in kaart:
Zorg er in ieder geval voor dat het hok één keer per week schoon gemaakt wordt.
Ververs elke dag het drinkwater en zorg dat het drinkflesje en de voerbak wekelijks schoongemaakt worden.
Voel met regelmaat of het konijn klitten in de vacht heeft zitten. Bij kortharige konijnen kan dit voorkomen tijdens de ruiperiode en de konijnen moeten dan regelmatig geborsteld worden. Controleer vooral plekken onder de kin, onderkant van het lijf, tussen de poten en onder de staart. Langharige konijnen zullen om de twee maanden geknipt moeten worden. 
Controleer ook regelmatig of de nagels en tanden niet te lang groeien. De nagels kunnen worden bijgeknipt als dit nodig is. Let hierbij wel op dat u niet in het 'leven' knipt. Dit is het deel waar de bloedvaten en zenuwen in de nagel lopen. Als het knippen niet lukt willen wij u hier graag mee helpen!

Ingeënt tegen VHD en Myxomatose

Al onze konijnen zijn geënt tegen VHD en Myxomatose. VHD staat voor Viral Hemorrhagic Disease, ook wel het Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) genoemd en is een specifieke konijnenziekte. Myxomatose is een ernstige en vaak dodelijke ziekte onder konijnen en wordt veroorzaakt door een virus. Dankzij de vaccinatie zijn uw nieuwe konijnen hiertegen beschermd.

Veel informatie?

Komt goed! Bij aanschaf van de konijnen zullen wij u alle advies op maat geven. Dan krijgt u ook onderstaande een handleiding mee over het houden en verzorgen van de konijnen. Wilt u voorbereid op pad? Lees hieronder vast de digitale versie!

 Konijnenhandleiding