Konijnen verzorgen - Alle Belangrijke Weetjes

Konijnen zijn vrolijke en actieve dieren. Niet voor niks dat zij al jaren in de top 10 van populairste huisdieren staan. U bent dagelijks bezig met een konijn verzorgen. Het is belangrijk of u nagaat, of u hier echt de tijd voor heeft.

 

Een konijn is een groepsdier. Dit betekent dat zij niet graag alleen leven. Het is aanbevolen uw konijn met een soortgenootje of andere dieren te houden. Ook heeft een konijn voldoende ruimte nodig om te kunnen rennen, graven en spelen.

 

Huisvesting konijn verzorgen

Een konijn kunt u zowel binnen als buiten houden. De grootte van het verblijf is afhankelijk van het aantal konijnen. Bij een buitenverblijf is het belangrijk dat de dieren een water- en winddichte plek hebben om te schuilen tegen zon, wind en regen. Het konijnenhok dient u eens in de week schoon te maken. In de zomer is het aan te raden om dit vaker te doen, om vliegen die ziektes overbrengen te voorkomen. Bent u op zoek naar een konijnenhok voor buiten? Dan raden wij konijnenhok Wilnis aan. De konijnen kunnen in het nachthok schuilen en in de ren hebben zij alle bewegingsvrijheid. De ren is beschikbaar in verschillende groottes.

 

Bekijk konijnenhokken       Bekijk konijnenkooien

 

Voeding

Konijnen zijn van origine planteneters. Ze hebben veel behoefte aan vezels. Het is van belang dat het konijn de hele dag onbeperkt toegang tot vers hooi heeft. Wilgentakken zijn een goede aanvulling. Bij ons krijgen de konijnen iedere dag onbeperkt hooi, verse wilgentakken en conditiekorrel. In de conditiekorrel zit de stof zeoliet, dit verhoogt de weerstand van uw konijn. Wij raden aan om uw konijn geen gemixte voeding te geven. Uw konijn zal dan alleen de lekkere dingen eruit vissen en de voedzame brokken laten staan. Daarbij komt dat konijnen erg gevoelig zijn voor voedingsveranderingen. Ze krijgen hierdoor snel buikpijn en diarree. Uiteraard kunt u de konijnen af en toe verwennen met iets lekkers. Ze zijn gek op vele groentes en fruit. Let wel op dat dit altijd met mate is. Tot slot moet u elke dag zorgen voor schoon drinkwater.

 

Bekijk konijnenvoer

 

Konijn verzorgen

Bij langharige konijnen is het belangrijk om elke dag te controleren op klitten in de vacht. Langharige konijnen moeten om de twee maanden geknipt worden. U kunt dit het best laten doen bij een konijnentrimmer. Kortharige konijnen kunnen in de ruiperiode ook last krijgen van klitten in de vacht. Daarbij is het belangrijk om met enige regelmaat de nagels en tanden te controleren. Deze mogen niet te lang worden. U kunt de nagels zelf knippen, maar hierbij moet u goed opletten dat u niet in het ‘’levende’’ deel knipt. Als u liever heeft dat wij het voor u doen kan dat natuurlijk ook.

 

Een konijn verzorgen kan iedereen. U moet er alleen even tijd voor vrijmaken. Wij voorzien u graag van advies. Neem contact op of kom langs voor meer informatie.

 

Neem contact op