Pauwen

Pauwen

Pauwen zijn schitterende siervogels om te zien vanwege de prachtige kleuren die ze hebben. Ze worden regelmatig gecombineerd met ander pluimvee en volièrevogels.

Benodigdheden

Als u begint met het houden van pauwen, wilt u uiteraard weten wat u allemaal in huis moet hebben. Het is verstandig om een nachthok bij te plaatsen met een dichte bovenkant, zodat ze bescherming kunnen zoeken tegen regen en wind. Bij het houden van een trio pauwen moet u denken aan een nachthok met minimale oppervlakte van 8 m2. Pauwen zijn goede vliegers en zitten het liefst hoog boven de grond. Daarom raden we een hoogte van het verblijf aan van 250 cm. Een pauw komt natuurlijk pas echt tot zijn recht wanneer hij vrij rond kan lopen. Na minimaal een maand kunnen de meeste pauwen vrij rond lopen op uw terrein. Op zoek naar een geschikte volière? Tip: wij leveren ook maatwerk, geheel naar uw wensen!

Verder heeft u beukensnippers nodig als bodembedekking, een zitstok, voerbak en wateremmer, opslagton, voer en extra aanvulling als meelwormen en wormmiddel. Voor al deze benodigdheden kunt u terecht in onze winkel in Stolwijk.

Onze soorten

Bij Dierenhandel Hoogendoorn hebben we prachtige koppels pauwen rondlopen. De Blauwe pauw is de bekendste soort. Zoals de naam het al zegt hebben de mannetjes een mooie blauwe borst. Andere kleurmutaties zijn bonte pauwen en geheel witte pauwen. Purple pauwen zijn prachtige pauwen met een paarse gloed. De zwartvleugel pauw lijken op de Blauwe Pauw, maar dan met contrasterende zwarte vleugel, bijzondere dieren! De Java pauw is ook wel bekend als de groene pauw. Als de zon schijnt, is er een prachtige groene gloed te zien! De Java Pauw is niet winterhard. De Spalding Pauw is een kruising tussen de Blauwe en de Java Groene pauw. Deze dieren zijn kunnen zonder verwarmd nachthok de winter doorkomen!

Voortplanting en verenkleed

Pauwen gaan als de hen 24 maanden oud is met broeden beginnen. Ze hebben in deze periode veel dierlijk eiwit nodig. Wanneer de nachttemperatuur goed is, beginnen ze meestal in april met broeden.

Een keer per jaar (meestal eind juli) zijn de pauwen in de rui, ze verliezen dan hun (staart) veren. De sleep groeit langzaam weer aan en is in februari weer op lengte. De mannetjes krijgen in de eerste drie jaar na iedere ruiperiode weer een langere en vollere staart. Het eerste jaar is de staart tot 20 cm lang, tweede jaar zo'n 60 cm en als de pauw een leeftijd heeft van drie jaar oud is zijn sleep ruim een meter. Hier groeien ieder jaar nog enkele centimeters bij. Deze sleep bestaat dan uit ruim 150 kleurige veren!

Meer weten?

De koffie staat klaar! Kom gerust langs bij ons in Stolwijk om de dieren te bekijken of voor meer informatie. Onderstaand vindt u de pauwensoorten die we regelmatig hebben rondlopen:

Tonen als Foto-tabel Lijst

5

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
 1. Spalding pauw

  Dit is een kruising tussen de ...

  Lees verder
 2. Bonte pauw

  De bonte pauw is een bekende p...

  Lees verder
 3. Zwartvleugel pauw

  De Zwartvleugel pauw lijkt op ...

  Lees verder
 4. Witte pauw

  De witte pauw is volledig wit...

  Lees verder
 5. Blauwe pauw

  De bekendste soort is de Blauw...

  Lees verder
Tonen als Foto-tabel Lijst

5

Van hoog naar laag sorteren
per pagina